joi, 11 mai 2017

Oportunitatile nu apar dintr-odata, ci le creezi tu insuti






   La titlul de mai sus ar trebui sa pun si niste ghilimele. Pentru ca este ideea de baza pe care mi-a oferit-o cel mai bun prieten intr-una din discutiile noastre foarte constructive. Si ce bine spune…

   Multa vreme am avut si eu senzatia ca unii ar fi mai norocosi decat altii, ca anumiti oameni ar avea mai mult succes din punct de vedere material sau financiar decat altii, si-alte asemenea tipare de gandire. Care te “lovesc” mai ales cand te compari cu ceilalti. Bine, adevarul este ca si era in care traim, una plina de consum si lucruri materiale care mai de care, ne influenteaza foarte mult in directia oarecum distructiva a comparatiei cu ceilalti. De precizat ca am descoperit si eu faptul ca este o mare diferenta intre a fi inspirat de cineva sau ceva si sa “muncesti pozitiv” ca sa ajungi acolo, si doar la a tanji dupa ce au altii si sa te lasi acaparat de emotii negative.
    Revenind la ideea foarte pertinenta a prietenului meu, in momentul in care am auzit-o, am rezonat extraordinar de mult cu ea. Poate ca era ceva ce stiam deja si aveam cumva in interiorul meu, dar in acel moment am sedimentat-o cu atat mai mult.


    

   Ce-ar inseamna pentru mine mai exact ideea care se ascunde in spatele titlului:
  • Invata in fiecare zi lucruri noi (indiferent ca citesti o carte care iti pune creierul in miscare, ca te inspiri pentru o noua combinatie vestimentara de bun-gust sau doar un cuvant intr-o limba straina)
  • Proactivitate in sfera de interes profesionala (cursuri, seminarii, workshop-uri, you name it, toate iti aduc valoare prin cunostintele noi acumulate, dar si prin interactiunea cu oamenii noi pe care ajungi sa-i cunosti astfel)
  • Indiferent ca te numesti angajat, angajator, antreprenor, somer, freelancer, whatever, intotdeauna o buna organizare si disciplina iti vor aduce multe lucruri bune (poate nu vei vedea rezultatul dorit chiar din prima zi, dar rezultatul intotdeauna va veni la momentul potrivit)
  • Scrie pe o foaie de hartie ce iti doresti de la viata si ce te face fericit (de prea multe ori suntem absorbiti de cotidian, incat uitam exact lucrurile cele mai importante; si da, intre timp tocmai mi-am scris si eu raspunsurile ;) )
  • Obiectivele SMART ajuta, insa este necesar sa evitam sa ajungem in punctul in care sa ne simtim presati…datorita timpului (pana la urma viata inseamna sa te bucuri de fiecare moment, sa fii recunoscator pentru tot ce ai si pe cine ai alaturi, si nu sa o percepi ca o permanenta alergatura stresanta)

    Si pentru ca tot pomeneam de citit, va recomand cartea lui Napoleon Hill, “De la idee la bani”. O carte cu multe exemple si idei practice care va poate ajuta pe multe planuri. Un scurt rezumat aici.
    Puse cap la cap, aceste cateva idei, alaturi de acea munca constanta cu noi insine, cu siguranta ne vor aduce oportunitati pe care merita sa le traim. Ce inseamna “oportunitati” pentru fiecare dintre noi ramane sa descoperim fiecare in parte, pe orice palier al vietii noastre.





Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...