Sau cum mi-a plăcut să rețin din perioada facultății, a vorbi nu este același lucru cu o comunica. Și pentru că tot este început de an, mi-am dorit ca primul articol din 2017 să fie tocmai despre…cuvinte. Am realizat on the hard way ca spun așa, că a avea puterea și maturitatea de a-ți asuma ce verbalizezi, înseamnă multă muncă cu tine însuți. Dar și impactul pe care îl au cuvintele tale asupra celorlalți, indiferent de varsta pe care o ai, daca ești sau nu înca părinte la randul tău, și-așa mai departe.
S-au făcut deja studii (celebrii cercetători britanici? :)) ;) ) care au demonstrat că și anume partea verbală caracteristică oamenilor înseamnă cea mai mică parte, de fapt, din procesul de comunicare. Restul, se știe, ține de paralimbaj, metalimbaj etc. Ce găsesc eu însă foarte important să completez este tocmai faptul că, deși încă balansăm între aceste notiuni și valoarea pe care o au cu adevarat, realizăm prea puțin tocmai impactul pe care îl au cuvintele noastre. Evident în combinație cu acea tonalitate care face muzica…
Și iată mai jos cateva idei în acest sens:
- În copilărie cuvintele ne formează tipare - cu toți am avut părinți care ridicau tonul la noi în anumite momente, care nu aveau răbdare sa ne explice întotdeauna anumite lucruri etc. Ar fi absurd să credem că există vreun părinte perfect. Ce este în realitate foarte important este tocmai ponderea de timp în care ne-au ținut mai mult în reproșuri, țipete, tonalităti tăioase și, evident, momentele în care ne-au explicat cu calm lucruri, folosind cuvinte alese, cand le simțeam iubirea în glas, etc.
- La maturitate declanșează reacții emoționale în fracțiuni de secundă - acest punct vine pe cale de consecință de la ideea de mai sus. Cu cat am stat mai mult într-o stare negativă și ne-au auzit urechile anumite cuvinte, cu atat impactul dureros va fi mai mare la maturitate. Dacă am avut norocul să avem niste parinți care să se redreseze repede din astfel de momente, și noi, adulții de mai tarziu, vom avea mai multe șanse și oportunități în viață pe care vom fi în stare să le vedem și să le fructificăm la timp.
- Ne ridică sau ne coboară - mai pe direct spus, odată adulți ajunși, cuvintele celor din jur ne vor aduce mai multe stări pozitive sau negative. Nu intru în dezbateri prea lungi aici: momentan mă refer doar la faptul că ați interacționat și voi probabil cu oameni care, dacă aveau o vorbă caldă pentru voi, vă transmiteau instant și o stare de bine, respectiv cu cineva care iși refula negativismul poate prin țipete și urlete prin cuvinte tăioase. De ce se întamplau toate astea, deja duce spre psihologie și poate fi subiectul unui alt articol.
- Cuvintele sunt apanajul unei inteligențe emoționale puternice sau, dimpotrivă, a uneia slabe – un concept relativ nou, cel de inteligentă emoțională, în sensul că parca abia începem să ne obișnuim și să lucrăm cu acest concept care face diferența în orice mediu v-ați afla. Sunt oameni (indiferent de funcția pe care o au) care sunt conștienți de puterea cuvintelor îmbracate în tonalitatea potrivită și oameni care n-au nicio treabă să priceapă acest impact în mintea și sufletul celorlalți.
- Cuvintele ne însoțesc zilnic, indiferent de context sau de împrejurare – bănuiesc că acest aspect este mai mult decat evident. Și odată ce ne vom aminti acest lucru cat mai des cu putință (asta că tot pomeneam mai sus de pondere), ne va fi din ce în ce mai bine.
- Așa cum avem grijă de garderoba noastră, așa ar trebui să avem grijă și de vocabularul nostru - ce cuvinte alegem să folosim, cum ne dezvoltăm vocabularul, diferențele (și de ce le facem) între profesional și personal, chiar și între prieteni etc. Și, mai ales, poate să ne întrebăm de ce sunt oameni cu care vorbești aceeași limbă nativ, și înțelesul se pierde pe drum? Si oameni cu care, indiferent de limba de comunicare folosită, te înțelegi din trei cuvinte și două priviri?
Vă doresc ca în acest an, și în oricare an din viață, să aveți parte de cat mai mulți oameni cu o voce caldă, plină de bunătate și înțelepciune, cu diplomație, empatici și asertivi. Si nu sunt doar niste cuvinte goale, ci “îmbracă” personalitatea unor oameni extraordinari. Care există și fac toată diferența din lume. Important este să fim suficient de puternici la randul nostru pentru a ști să-i păstrăm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu