marți, 27 iunie 2017

5 lucruri pe care le-am învăţat din experienţa de a lucra de acasă



  
Home is where your heart and mind are
  

   “Minţile luminate discută idei, minţile mediocre discută evenimente, iar minţile mici discută oameni.” (Eleanor Roosevelt) – este pentru mine o idee cu care am rezonat extraordinar de bine şi pe care chiar de curând mi-am reamintit-o din discuţia cu una din cele mai dragi prietene. După cum probabil aţi sesizat, obişnuiesc să spun că multe din ideile care îmi vin pentru articolele mele pleacă de la discuţii constructive şi interesante de viaţă, discuţii pe care îmi place tare mult să le port cu astfel de oameni minunaţi. Acestea merg mână-n mână şi cu acţiunea, dar despre acţiune într-un viitor articol ;)

   Revenind la titlul articolului meu de astăzi, mi-am propus să evidenţiez câteva din lucrurile pe care eu le-am învăţat din întreaga mea experienţă profesională atunci când am avut ocazia de a dezvolta anumite proiecte fără să ma aflu zilnic la birou. Mai concret, când am avut opţiunea de a lucra doar de acasă. Menţionez însă că (pentru mine) este o diferenţă între a lucra de acasă (doar de acasă/cafenea/co-working spaces/vârf de munte/băncuţa din parc, etc.) şi varianta remote (când ai posibilitatea să îmbini zilele când eşti atât la birou, cât şi într-o cafenea/anticafenea/parc/piscină, etc. :D).


Dolce far niente


   Aşadar, iată mai jos o înşiruire care nu se vrea a fi exhaustivă, ci mai degrabă aleatorie şi poate ca un bun reminder/ceva care să ne dea de gândit atunci când ne dorim foarte tare un lucru şi am fi tentaţi să sacrificăm altele, uitand să analizăm cât mai multe din aspectele importante. Pentru că, până la urmă, cred că cel mai important este că atunci când luăm o decizie, să o luăm într-o cât mai bună cunștință de cauză. Astfel încât să nu ajungem să regretăm puternic decizia luată dintr-un impuls. Ca de exemplu, să ne dăm demisia dintr-un post foarte bun, dintr-un impuls de moment, crezând că ne vom bucura mai mult de senzaţia oferită de “confortul” de a lucra de acasă.


Somewhere in the Bucharest city center


   1.  Dacă îţi doreşti să lucrezi de acasă crezând că te vei putea trezi la orice oră şi apuca de treabă la orice oră, think again. Alminteri nu vei avea niciun rezultat, foarte curând vei intra într-un cerc viciios de a te simţi neproductiv, când vei primi un telefon de cu dimineaţă de la un client, vei avea o voce încă somnoroasă şi doar imaginează-ţi cam cum va da asta pentru…brandul tău personal. 

   2.  Organizare, organizare şi iar organizare – când lucrezi de acasă eşti foarte tentat să fii distras de mult mai multe. Aici eşti doar tu şi cu tine. Tu îţi ţii evidenţa proiectelor, orelor lucrate, cum le pui pe căprării, cum le gestionezi, cum le bifezi ca "realizate" sau "încă în lucru". Când îţi reaminteşti cât este de important să îţi iei totuşi şi acele mici pauze de reîncărcare sau să nu sari peste masa de prânz, respectiv să nu te întinzi prea mult în “pauza de prânz”. 

   3.  Dacă te gândeşti să lucrezi de acasă pentru că astfel vei avea mai mult timp să te ocupi şi de treburile gospodăreşti-casnice-administrative, ţi-aş sugera să te gândeşti din nou. Dacă doreşti să programezi o maşină de spălat între două momente când vrei să te dezmorţeşti după un anumit interval de timp de stat în faţa calculatorului/laptopului, asta nu ar trebui să-ţi ia mai mult de zece minute. Dacă îţi laşi însă în stand-by celelalte activităţi aferente proiectelor profesionale şi ajungi să le amesteci fără să îţi dai seama către o obişnuinţă mai degrabă dăunătoare, acestea cu siguranţă te vor afecta în viitor. Şi nu în sens pozitiv. 

   4.  Dacă eşti o persoană mai degrabă extrovertită şi sociabilă, lucratul de acasă te va învăţa foarte bine cam cât este de important acest aspect pentru tine. Pentru mine cred că asta a fost una dintre cele mai importante lecţii. Şi anume să realizez cu atât mai clar că, atunci când ai ocazia să faci parte dintr-o echipă unită, cu oameni dedicaţi, implicaţi şi profesionişti (evident că nu orice fel de echipă ;) ), aproape întotdeauna ai mult mai multe idei creative, te dezvolţi mult mai mult prin prisma eficienţei şi a interacţiunii cu colegii tăi. 

   5.  Gestionarea tuturor relaţiilor din viaţa ta – când lucrezi de acasă, unii din oamenii care fac parte din viaţa ta vor avea tentaţia să confunde că timpul tău ar părea ca într-o vacanţă prelungită. Şi că astfel pot veni cu anumite solicitări sau diligenţe conform percepţiei lor. Lucru care, de fapt, nu se aplică absolut deloc. Ba din contră. Când lucrezi de acasă, abilităţile tale de atenţie, organizare, eficiență, şi altele asemenea, se ascut şi dezvoltă cu atât mai mult. Iar acele persoane la rândul lor vor trebui să înţeleagă că, lucrând de acasă nu înseamnă că eşti într-un concediu de odihnă permanent. 

   Lista cu siguranţă ar putea fi mult mai lungă. În concluzie: ca orice altă situaţie de viaţă (viaţă care, prin excelenţă, este relativă şi câţi oameni atâtea percepţii), şi lucratul de acasă prezintă părţi pozitive şi părţi care merită îmbunătăţite. Şi din absolut toate avem ceva de învăţat. Ce am învăţat eu că este important? Să te bucuri de călătorie şi să ai puterea să împărtăşeşti şi cu ceilalţi din cunoştinţele tale pentru a putea face o lume mai bună şi mai frumoasă, cu o acţiune oricât de mică.

   Sunt curioasă voi ce alte puncte aţi adăuga acestei liste :)


Teasty flower girl


Ice cream - guilty pleasure


Be happy


Teapot capture


Colorful life


My special bubble


Heart shape


Sky shapes


Same bubble, another flower angle


Everything is possible

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...