vineri, 20 martie 2015

Din categoria oamenilor frumosi



Am avut ocazia de-a lungul timpului sa interactionez cu oameni din toate paturile sociale, cu oameni de toate functiile si de toate varstele. Si prin prisma fiecarei experiente am ajuns sa invat ce consider eu ca fiind important pentru mine.

Ma intreba cineva la un moment dat, in urma citirii unora din ideile mele postate ici colea, la cine fac referire. Si i-am raspuns foarte sincer si direct: nu fac referire la nimeni, bat doar saua sa priceapa iapa si pentru oricine isi arunca un ochi pe textele mele daca ii da ceva de gandit sau de analizat, ma bucur doar daca ia ceva bun din acestea. Fie ca vorbim de o stare, de o lectie inainte de a se da cu capul de pragul de sus, de un sentiment si lista poate continua.



Ce am ajuns sa consider eu ca fiind cel mai important pentru mine? Cinci planuri ale vietii care se intrepatrund direct, direct proportional, tangential si prin intrepatrundere :)) Recunosc, mi-a placut jocul de cuvinte...pentru cine are ochi sa vada :D


Din categoria planurilor importante si cu bifurcatiile aferente am asa:

  1. planul emotional
  2. planul social
  3. planul cultural
  4. planul economic
  5. planul spiritual


Dar absolut toate au legatura cu...oamenii frumosi :)



In planul emotional vreau sa am alaturi oameni frumosi, buni, inteligenti, muncitori, perseverenti, implicati, dedicati, impaciuitori, afectivi, empatici, comunicativi.

In planul social vreau sa interactionez atat pe parte personala, cat si profesionala cu astfel de oameni meniti sa te ridice.

In plan cultural imi doresc la fel de mult activitati si oameni cu care sa ma bucur de o piesa de teatru, de un film bun, de o carte interesanta, de un concert relaxant,...de o serbare a copiilor la gradinita.

In planul economic apreciez foarte mult cunostintele pe care le pot dobandi in sfera educatiei financiare, a simtului cumpatat si echilibrat in ceea ce tine de consum, a oamenilor care ma invata astfel de lucruri. Este de nepretuit sentimentul oferit de discutiile cu oameni alesi care iti ofera o idee legata, de exemplu, despre economiile oricat de mici pe care este bine sa le ai deoparte pentru confortul tau psihic.

In planul spirirtual sa ma bucur mai mult de partea buna a vietii si sa reusesc sa ma las mai putin afectata de fleacuri si oameni mici, carora permanent le gasesc scuze pentru rautatile lor. Si nu, a fi rau pentru mine nu este egal cu a fi realist si a-ti sustine emancipat un punct de vedere.



Si peste toate imi doresc sa am alaturi oameni care stiu sa aprecieze ce au, sa le arate cu intelepciune celor de langa ei daca si cand gresesc, care se concentreaza pe lucrurile importante ale vietii si nu pe fleacuri, care sunt dispusi sa invete si sa evolueze permanent, care au o voce calda si sincera, insotita de acelasi zambet frumos si sincer.

Si pentru ca astazi tot este Ziua Internationala a Fericirii, zic ca este frumos sa descoperim ce ne face cu adevarat fericiti pe fiecare dintre noi :)



luni, 16 martie 2015

Cum te cheama?


  Citeam la un moment dat intr-o carte (regret ca imi scapa titlul cartii in acest moment) cat este de important numele unei persoane pentru ea. Si e absolut normal sa fie asa. La nastere primim un nume, pe parcursul vietii il folosim in diferite imprejurari, prietenii, familia si alte cunostinte ni se adreseaza in functie de acesta. Mai primim si cateva mici porecle sau vreun alint pe parcurs, dar si acestea cu un rost.

  In acelasi timp, poate ca ati experimentat la un moment dat ciudata senzatie, combinata parca cu un soi de durere si tristete cand constati ca cineva tii se adreseaza cu un alt nume. Si din nou e la fel de normal sa te doara.



  Recunosc ca mi s-a intamplat si mie in anumite imprejurari sa fac greseli, ca de pilda, cand scriu pe chat, indiferent de aplicatia de comunicare, sa nu apas suficient de tare butonul shift si astfel sa nu scriu cu litera mare numele persoanei cu care discutam. Sau sa raspund ceva cu privire la o cunostinta comuna si, in loc sa ma adresez cu prenumele persoanei cu care vorbeam, sa incep discutia cu numele cunostintei comune, si astfel persoana in cauza sa aiba senzatia ca i-am incurcat numele. Dar de fiecare data am cautat sa imi cer scuze.


  Ce am vrut sa transmit cu articolul de astazi? Cred ca doar sa imi reamintesc, si mie si celor care imi aloca din timpul lor pretios sa citeasca blogul meu, ca numele unei persoane este teribil de important, ca face parte din ea, ca daca facem imprudenta de a o “boteza”, cu atat mai mult daca se repeta situatia, sa avem si puterea de a “repara” situatia. Altfel s-ar putea sa ne trezim ca-i oferim si un curcan de ziua ei :))

  Ca tot se apropie ziua mea de nume si astept urarile :D Vorba unei prietene, care atunci cand i se apropie ziua onomastica, ne da mesaj seara pentru a ne reaminti ca a doua zi este ziua ei si sa nu uitam sa o sunam :))



Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...