marți, 13 mai 2014

Sanatatea si ce ne invata ea




   Va spuneam in articolul de saptamana trecuta ca am avut motive “mai multe decat obiective” pentru care primul articol din luna mai mi-a fost dat peste cap. Motivele au fost strict pe baza de sanatate si de cateva zile bune in care am fost mai mult tintuita la pat cu febra, frisoane, gat in pioneze si toate starile care rezulta de aici.
   Ideea acestui articol a pornit de la aceasta perioada de mai bine de o saptamana in care sanatatea mi-a fost pusa la incercare. Si anume, am avut un soi de trezire pe care o ai in anumite momente (si Doamne-ajuta c-am avut-o) si care iti ia un soi de val de pe ochi pentru a te ajuta pe de o parte (daca ma pot exprima astfel), ca sa te dezmeticeasca pe de alta.
    Si iaca ce am invatat /reinvatat/reamintit in aceste zile, idei pe care vreau sa le transmit din aceeasi dorinta si anume ca nu-i imperios necesar sa ajungeti sa va subreziti sanatatea pentru a invata pe pielea voastra niste treburi alminteri foarte evidente:


  • Sanatatea e cea mai importanta, da’ fix cea mai importanta.
  • Cand zic sanatate ma refer atat la cea fizica, cat si la cea psihica, ambele intretinute prin diverse metode (ajung imediat si acolo).
  • In astfel de momente cand “iti trosnesc” putin incheieturile, incepi sa vezi valoarea lucrurilor “marunte”: sa citesti linistit o carte fara sa-ti vajaie capul, sa poti sta pe scaun fara sa iti simti corpul amortit, sa faci niscaiva treburi administrative care iti relaxeaza creierul, dar pe care ti-l si pun in miscare, sa poti savura o cana de ceai fara ca fiecare inghititura sa ti se para un chin, si alte asemenea.
  • Tot acum descoperi care oameni iti sunt alaturi si care doar dau senzatia aceasta: daca vrei sa-ti faci timp pentru cineva iti faci si punct. Restul sunt doar scuze.
  • Realizezi cu indarjire ca fiecare actiune pe care tu o intreprinzi cand esti sanatos are menirea sa iti ofere un confort psihic teribil.
  • Brusc revin peste tine toate lucrurile care iti plac, le simti “gustul” si astepti cu maxima nerabdare sa te poti bucura din nou de ele cat mai repede – Va amintiti probabil starea aceea gen “Hai, Doamne Doamne, fa-ma repede bine ca am atatea de care sa ma bucur si atatea de facut”? :))
  • Precizam mai sus atat de sanatatea fizica, cat si cea psihica: pentru mine, in ceea ce priveste partea de sanatate psihica, linistea este cea care face minuni. Iar ca sa ajungi sa simti linistea aceea desavarsita, e musai sa stii sa te bucuri de hobby-urile tale, de oamenii frumosi de langa tine, de cat mai multe parti pozitive ale vietii, pana si de cuvinte in aceeasi culoare pozitiva. Dar e de la sine inteles ca ambele parti ale sanatatii se intrepatrund si una fara cealalta nu exista ;)



   Buuun, cam asa stau lucrurile intr-ale sanatatii, pentru mine, in linii mari si-n cateva Povesti de viata. Acum daca am reusit sa va reamintesc cate ceva, si sa va ajut cu altceva, ma bucur. Si ca o completare parca picata la tanc, atasez aici si un mic fragment din cartea lui Ute Ehrhardt, “Fetele rele obtin tot ce vor, fetele bune nu pierd nimic”: “Permanenta alternanta dintre perioadele in care ne folosim si imbunatatim capacitatile si perioadele in care ne bucuram, pur si simplu, de lumea din jurul nostru ne creeaza o bucurie de a trai stabila.” 

   Keep going, ‘cause life is indeed wonderful! Is just up to you how you decide to see it :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...