marți, 18 noiembrie 2014

Decizii pe care le luam in viata



   


   Astazi a fost o zi tare agitata. Intre patru telefoane, 3 mailuri si 2 intalniri, te intrebi tu unde te mai situezi. De aici ideea articolului de astazi printre multe intrebari care ni se perinda mereu prin cap.
   Cum ajungem sa luam niste decizii? Gandim pe termen scurt sau reusim se vedem imaginea de ansamblu pe termen lung? Cand ne ridicam din pat ca sa mergem intr-o directie, asa-i ca ar fi mult mai usor de fapt sa nu ne ridicam si stam acolo comod la caldurica mai departe? Sau cand analizam o oferta de job? Sau o invitatie in oras? Sau cand alegem sa stam in casa in detrimentul unei guri de aer curat. Relatii la care muncim si altele la care renuntam. Toate acestea sunt aspecte ale vietii fiecaruia dintre noi care implica decizii.


   Uneori luam o decizie prin prisma parerii celorlalti. Alteori analizam aspectele situatiei prin prisma experientelor noastre. Intr-un alt caz suntem cuprinsi de incertitudini. Sau intr-o alta varianta suntem mult prea comozi pentru a ne ridica din pat si de-aia unii au ceva in viata (orice ar insemna acel “ceva”) si-altii se plang constant cat de “neavuti” sunt. 

   Decizii, decizii. 

   Realitatea analizata putin la rece ne arata ca de fiecare data si in fiecare moment facem alegeri si luam niste decizii. Unele cu un impact mai mic asupra noastra si poate si asupra celorlalti,  altele lasa urme adanci in vietile noastre si a celorlalti. Pentru ca da, de foarte multe ori deciziile noastre ii influenteaza si pe ceilalti, fie ca vrem sa admitem acest lucru sau nu. 


   Cand acceptam sau refuzam un job vom vedea rezultatele imediate si de durata. Cand alegem sa ne consumam doua ore din viata langa oameni care te vampirizeaza energetic, rezultatele se vad in scurta vreme prin starile de apatie si de negativism rasfrante asupra noastra. Cand ne hotaram sa ne imbracam cu ceva in care ne simtim bine si in care simtim ca suntem pusi in valoare, starea noastra de spirit se adapteaza in consecinta (vorba unei informatii foarte interesante luate dintr-un eveniment pe masura: “Imbraca-te in fiecare zi asa cum vrei sa fii tratat si platit”). Cand decidem sa ne trezim de dimineata si sa ne organizam corespunzator trei ore pe care le-am fi putut dormi in plus, vom vedea rezultatele si starea de satisfactie de mai tarziu (aici putem discuta deja si de ambitie, perseverenta, munca etc).


   Ce-am vrut sa transmit cu articolul de astazi? Faptul ca fiecare dintre noi, in ultima instanta suntem raspunzatori de actiunile, de gandurile si deciziile noastre. Si ca de multe ori suntem tentati sa renuntam, sa uitam sa mai avem rabdare sau sa iertam, sa ne pierdem in actiuni inutile, sa analizam vietile celorlalti ca fiind mai bune decat ale noastre, uitand ca fiecare, de fapt si de drept, are momente mai bune sau mai putin bune, bucurii si suparari, incercari si alegeri,... decizii si decizii. Iar prin analiza pe text facuta celorlalti uitam sa ne concentram taman asupra noastra, a actiunilor noastre, a ceea ce putem face noi insine cu viata noastra. Ca vorba cea, cineva sau ceva te supara doar daca tu ii permiti asta.

   Deci sa mai luam niste decizii ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...