joi, 29 septembrie 2016

Cum ajungem să castigăm sau să pierdem oportunități



 

   M-am întrebat de multe ori cum de unii oameni ajung să aibă mai mult succes decat altii. Bine, cum definim succesul și faptul că este ceva specific și relativ pentru fiecare persoana în parte, acesta este deja subiectul unui alt articol.

   Revenind… În momentul cand am început să îmi pun această întrebare, recunosc că nu aveam prea multe cunoștințe într-ale vieții, nu prea mă documentasem în vreun fel, așa cum, de altfel, nici nu citisem cine știe ce articole sau cărți care să îmi ofere o perspectivă și o întelegere mai amplă asupra acestui domeniu…psihologic. Pentru că da, un lucru pentru mine acum este sigur. Totul pleacă dinspre emoțional spre intelectual și nu invers, oricat am alege noi să negăm asta.

   Mai exact, am ajuns după multă muncă de înțelegere în acest sens, să cred că oamenii de succes au avut o copilărie cu mult mai multe avantaje… emoționale. Astfel că, odată ajunși la varsta maturității, au mult mai puține tipare psihologice distructive, sunt mult mai încrezători, oportunitațile le apar și știu să le și recunoască mult mai ușor.

   Dacă am face un soi de “test de laborator”, punand niște întrebări banale adulților de astăzi raportate la copiii care au fost ieri, comparand apoi rezultatele, am vedea că cei care vin dintr-un mediu cu un climat pozitiv, echilibrat din multe puncte de vedere, cu parinți la randul lor împliniți și fără ponderea stresului mai mare către grija zilei de maine, cu activități care mai de care mai inteligente și aducătoare de comfort psihic, sunt adulții de succes de astăzi.


   Nu spun că din celălalt tip de mediu nu ar ieși adulți extrem de realizați, împliniți și de succes. Spun doar că “munca” acestora este mult mai mare comparativ cu a celorlalți. Astfel că dacă vrem pentru copiii noștri să se bucure de un viitor strălucit, ar trebui să începem de astăzi cu activitățile pe care le întreprindem, între ce oameni ne învartim, ce carte mai lecturăm în loc să ne pierdem timpul în fața vreunei emisiuni inutile, și altele asemenea.

   Și toate acestea dacă ne dorim cu adevărat să “îmbibăm” creierul copilului nostru (atat emoțional, cat și intelectual) cu tot ce este mai bun în prezent pentru a-i asigura un viitor strălucit. Așa va ajunge să distingă la timp oportunitățile cu adevărat valoroase, așa va ajunge să aibă încredere în el, să poată elabora idei constructive prin prisma unei comunicări eficiente, așa va ajunge să aibă o personalitate plăcută, iar ceilalți să iși dorească să interacționeze cu el pentru multe proiecte provocatoare.

   Cu alte cuvinte, tot ceea ce reprezentăm astăzi ca adulți pleacă de la momentele copilăriei. Iar ca să “repari” adultul de astăzi este de doua ori mai greu față de a începe din primele momente de viață să punem bazele corespunzătoare copiilor de ieri. Și pentru ca adultul de astăzi să profite și să se bucure din plin de viață și de oportunități, trebuie să înceapă cu acel mediu propice în care să se dezvolte.

   Simplu, dar nu ușor ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...