duminică, 26 ianuarie 2014

Engagement-ul angajatilor

   
   Intamplator mi-a picat in mana un numar mai vechi al revistei HR Manager, vechi de vreo jumatate de an. Si cum imi place sa citesc inclusiv tot ce tine de HR, iata-ma rasfoind cu nesat revista in cauza.
   Ce mi-a atras inevitabil atentia a fost articolul cu privire la, hai s-o zic mai pe romaneste, fidelizarea angajatilor catre angajatorul lor. Acel “engagement” de tot auzim in stanga si-n dreapta, dar mai toti ne intrebam cu ce sa mananca si cate companii tin cont de el. Companii zic? Sau mai degraba s-ar preta sa zic oameni care conduc alti oameni, oameni care sunt in prima linie si ar trebui sa dea tonul in stil de leadership, mentorat, implicare, respect, profesionalism?

   Va redau mai jos cateva informatii pe care eu le-am regasit teribil de utile si de interesante:

   “3 factori cheie care impulsioneaza engangement-ul - Se spune ca angajatii nu parasesc o companie, ci parasesc oamenii din acea companie. Iata principalii factori care influenteaza nivelul de engangement
  •    Relatia cu managerul direct: 80% dintre angajatii care nu erau multumiti de relatia cu seful direct aveau si un nivel scazut de engangement
  •    Increderea in lideri: 70% dintre angajatii care nu aveau incredere in liderii organizatiei nu erau pe deplin “engaged”
  •  Mandria de a lucra in organizatie: 54% dintre angajatii care erau mandri de contributia organizatiei lor in societate erau si “engaged”
          4 trasaturi de baza ale angajatilor “engaged”
  • Entuziasm: angajatii sunt entuziasmati de munca pe care o fac
  • Inspirati: angajatii sunt motivati de liderii lor
  • Incurajati: angajatilor le este permis sa-si indeplineasca sarcinile in maniera proprie
  • Increzatori: angajatii sunt siguri ca vor atinge succesul
   5 sfaturi pentru cresterea si mentinerea engangement-ului
  • Liderii trebuie sa impartaseasca tuturor angajatilor o viziune unitara si clara
  • Angajatii trebuie incurajati sa comunice deschis si sa influenteze viziunea companiei prin propriile pareri
  • Managerii directi ar trebui sa dezvolte relatii sanatoase cu echipele lor
  • Liderii ar trebui sa demonstreze continuu ca angajatii au impact asupra mediului lor de lucru
  • Managerii ar trebui sa le arate angajatilor ca aportul lor este valoros, incurajandu-i in mod constant
   Vestea buna este ca engagement-ul nu are de-a face prea mult cu banii si timpul, dar necesita dedicare. O buna parte din engangement depinde de relatia pe care angajatii o au cu superiorii lor...modul in care se comporta managerii. Prin urmare, managerii din prima linie ar trebui sa se concentreze pe aceste modalitati low-cost de crestere a nivelului de engagement:
  • Comunicare: asigurati-va ca intotdeauna exista o comunicare bidirectionala
  • Crestere: creati sau facilitati oportunitati de learning & development
  • Recunoastere: aratati-va aprecierea (spune-ti “multumesc”) cat mai des
  • Incredere: asigurati-va ca toata lumea cunoaste si intelege obiectivele companiei si echipei, dar si ca oamenii stiu cat de mult contribuie prin munca lor la atingerea acelor obiective.”
   Nota bene, acestea fiind spuse, concluzionez si eu, in tandem cu oameni mult mai avizati in domeniu, ca engagemet-ul se castiga!

duminică, 19 ianuarie 2014

Despre viata...



   Astazi parca imi vine sa scriu despre tot si despre nimic, despre putere si despre slabiciune, despre bucurie si despre tristete, despre motivare si despre demotivare, despre satisfactie si despre insatisfactie, despre implinire si despre gol, despre prieteni si despre straini, despre profesionalism si despre lipsa lui, despre viata in general... Si toate astea fac parte din viata.
    
   Discutam acum ceva vreme cu niste oameni tare dragi mie despre starile pe care le avem fiecare dintre noi intr-o anumita etapa a vietii noastre. Astazi eu vreau sa spun clar si sa-mi asum ca sunt trista. Toata lumea este invatata sa ma vada mereu optimista, plina de forta, de incredere, de putere. Si nu am sa neg niciun moment ca asta ma ajuta sa inaintez frumos in viata. Dar am si eu astfel de momente cand, pur si simplu, imi doresc sa-mi plang tristetea, sa ma gandesc de unde sa-mi (re)gasesc puterile de a merge mai departe, sa fac ceva care sa nu ma lase in aceasta stare pentru o perioada prea lunga de timp pentru ca mai apoi sa-mi fie cu mult prea greu sa ies din ea.
    
   Toti avem cu ce face comparatii. Iar eu...eu tocmai de aceea astazi sunt trista. Pentru ca stiu ce inseamna sa iti petreci o buna parte din viata cu oameni pentru care esti doar o cantitate neglijabila si sa ai sansa sa intalnesti si sa ai alaturi oameni pentru care insemni enorm, oameni exemplari, frumosi, de la care poti invata toate minunile lumii. Si daca ar fi sa alegi, vorba celui mai bun prieten al meu, ce-ai prefera: sa bei sampania dintr-un pahar frumos de sticla sau dintr-unul de plastic de unica folosinta? ;)
   Tocmai de aceea zic sa ne bucuram de oamenii frumosi din viata noastra in fiecare moment...pentru ca nu se stie daca maine mai avem ocazia. Si printre randuri am introdus si motivul tristetii...

   Un fel de Ps: din februarie v-am zis ca vreau sa merg la cursuri de inot? :-D Eu si inca doua prietene ;)

duminică, 12 ianuarie 2014

Pentru ca la final doar cu amintirile ramanem...



   Saptamana aceasta am inceput in forta anul nou muncitoresc (nu ca intre sarbatori nu am fi mers constiincios sa sustinem biroul pentru a nu se dezmembra :))  ). Taras grapis, mai cu voie, mai fara voie, am luat-o de lunea cu gandurile si actiunile noului an. 

   Intotdeauna mi-a placut sa fac lucruri placute, frumoase, care sa-i bucure pe cei dragi din jurul meu. Si, evident ca nu voi nega, care sa ma bucure si pe mine prin bucuria lor ;) Astfel ca, dupa o mica si scurta organizare, m-am gandit sa-i fac o surpriza unei colege (pardon, foste colege deja, actualmente prietena), cu ocazia zilei onomastice de Sf Ion. Cu siguranta ca aceasta supriza frumoasa ne-a iesit cu atat mai bine pentru ca am “complotat” la realizarea ei impreuna cu  o alta colega si avand permisiunea care se cuvine ;)
   Si uite-asa, dupa ce am comandat o cutiuta minune pe post de cadou (https://www.facebook.com/pages/Camelias/111029705774402) si dupa ce am dat un telefon in prealabil ca si cand doar vroiam sa facem urarile de rigoare, am purces la drum printre stradutele intortocheate ale Bucurestiului. Si la ceas de dimineata, fix in ziua de Sf Ion,  ne-am umplut sufletele de un zambet frumos si extraordinar de bucuros. Pentru ca evident ca prietena noastra nu se astepta sub nicio forma sa ne vada acolo. Ba unde mai punem ca am si speriat-o putin cand i s-a spus ca este cautata de doua doamne :)) Deci i-am dat si ceva palpitatii pentru care sa ne tina minte :))

   Acestea fiind spuse, bucurati-va de tot ce va trece prin minte si prin suflet si treceti la actiune, pentru ca la final...doar cu amintirile ramanem... :)

joi, 2 ianuarie 2014

Un an nou sanatos!



   Anul nou tocmai ce-si intra in drepturi. Eu, asemeni multora pe care-i cunosc, mi-am inceput agenda noua pe care am avut grija sa completez frumos si tacticos lista obiectivelor, dar si lista lucrurilor pe care mi-am propus sa le fac tocmai pentru a ajunge la acea stare de satisfactie pe care o ai in urma lucrului bine facut ;)
   Ca de inceput de an sunt foarte multe ganduri, idei, pareri, situatii care imi trec prin minte si ma tot gandesc cum sa-mi organizez aceste ganduri, mai bine si mai util, asa ca in niste sertare, menite mai apoi sa ma duca la un sfarsit de an cu mult mai multa satisfactie.

   Si-am asa: 
  •       Pe retelele de socializare, minim 5 comentarii (pertinente), care sa ma aduca mai aproape de oamenii pe care ii stimez si ii apreciez.
  •        Din sfera blogului, minim 1 articol pe saptamana (aici sunt usor tematoare, pentru ca, recunosc, deja am fost trasa de maneca ca am ramas in urma :( , feedback pe care il apreciez de fiecare data).
  •       Pe parte de lectura, minim 5 pagini pe zi si minim 1 articol in engleza (deh, ce sa fac? Daca simt ca mi-am pierdut aceasta abilitate :)) )
  •       Din toata paleta larga care se numeste HR, de reluat minim 1 felie pe luna.
  •       Legat de hobby-uri, ma rezum la 2 (in acest moment): cursuri de inot (minim 1 sedinta pe saptamana, si-aici trebuie sa apelez cu drag la alte 2 colege) si fotografie (da, cu acelasi aparat mic rosu din dotare :))  )  
  •      Si nu in ultimul rand, sa ma reapuc de gatit (pentru ca imi place si pentru ca, scuzata-mi fie lipsa de modestie, chiar imi iese :D )
   Amestec aceste ingrediente, le presar cu o tenta personala, le pun pe foc cu plecere si le servesc cu oameni dragi care-mi dau putere!

   Aceasta este lista mea de inceput de an. Recunosc ca sunt tare curioasa din fire si vreau sa stiu care este si lista voastra ;) Sa avem un an de exceptie!

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...