joi, 20 februarie 2014

Perioadele din viata noastra si relatia cu parintii



   Fie ca ne convine, fie ca ne convine..mai putin, parintii sunt cei care isi pun o amprenta eterna asupra vietii noastre, asupra personalitatii noastre, asupra modului in care traim, asupra reflexelor pe care le deprindem, asupra simtamintelor noastre.
   Iar cum viata pare a fi intr-un continuu balans, am ales sa aduc astazi in discutie, prin acest articol, cum ne influenteaza relatia cu parintii, fie ca sunt biologici, adoptivi, ca inca mai sunt in viata sau ca au trecut in nefiinta. Se tot spune ca parintii nu-i alegem. Pana aici, nimic mai adevarat.
   Am intalnit de-a lungul timpului parinti care meritau luati de exemplu, parinti care au invatat sa creasca impreuna cu copiii lor, care stiau ca adevarata bogatie pe care le-o dai copiilor este mostenirea spirituala, timpul frumos petrecut impreuna, amintirile nepretuite, chiar si momentele dificile ale vietii, dar traite tot impreuna, cu sustinere, implicare, partasi la evenimentele copiilor :)
   Am intalnit insa si parinti care pun un stigmat asupra copiilor lor prin vorbele lor spuse la manie si din incultura, parinti care isi trateaza copiii ca pe un sac de box sau ca pe o galeata buna pentru refularea frustrarilor. Parinti cu o minte atat de prinsa intr-o cutie, cu imposibilitatea de a constientiza gravitatea faptelor lor, incat te intrebi fara sa vrei de ce au ales sa-si ia aceasta “meserie” daca prin felul in care au ales sa o “profeseze” nu fac altceva decat sa distruga in jurul lor tot ce ating.
   Si da, stiu ca a fi parinte este cel mai greu lucru din lume. Pentru ca un copil nu vine niciodata la pachet cu instructiuni de folosire. Si poate ca te sperie ca vei fi scos din sfera ta de confort si de cunostinte, poate ca iti dai seama ca timpul nu va mai fi doar al tau si ca trebuie impartit cu un alt suflet, si ca banii nu-s niciodata de ajuns, si ca nu reusesti sa comunicati, desi vorbiti aceeasi limba, si ca...si ca...si ca.... Dar in acelasi timp, a fi parinte poate fi cel mai frumos lucru din lume, cel mai antrenant, cel mai complex, cel mai motivant, cel mai...cel mai...cel mai....
   De ce pomeneam in titlu de perioade? Pentru ca am considerat o buna bucata de vreme ca, odata cu trecerea timpului, relatiile cu parintii se schimba. Se mai maturizeaza, se mai aseaza, se mai...cizeleaza. Doar ca acest aspect, din nefericire, nu se aplica in toate aceste relatii :( Si-atunci ne intrebam ce este de facut....

   Si mai stiu ca in viata intotdeauna facem alegeri, fie ca suntem constienti de ele sau nu. Alegem in fiecare moment daca sa stam pe un taler al balantei sau pe celalalt. Daca sa tragem mai mult inspre bine decat inspre rau. Alegem sa ne gestionam sentimentele care pot parea de necontrolat. Alegem sa invatam sa fim cu adevarat parinti sau doar sa fim cu numele. Totul in viata e o chestiune de alegere si de...exercitiu! Totul!

And yes, the photo is not random chosen ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...