luni, 30 iunie 2014

O scurta vizita la Muzeul National de Arta al Romaniei






   In duminica din week-end-ul ce tocmai a trecut mi-am facut din nou de lucru, de aceasta data tot prin Bucuresti. La invitatia unei prietene am ajuns pe o vreme frumoasa la Muzeul National de Arta al Romaniei pentru Galeria de Arta Europeana. Am admirat astfel vreme de mai bine de doua ore tablouri apartinand diferitelor scoli si facand acum parte din colectiile Casei Regale sau ale Regelui Carol I, Muzeul Toma Stelian sau Muzeul Ioan si dr. Nicolae Kalinderu, precum si multi altii.



   Printre tablourile expuse am regasit in colectia familiei regale: “Fecioara cu Pruncul” - Boccaccio Boccaccino sau Francesco Squarcione; “Adoratia pastorilor cu sfinți si îngeri” - Scoala Italiana; “Fecioara cu Pruncul între sfinți si donatori” - Giorgio Schiavone. Din colectia Regelui Carol I regasim “Fecioara cu pruncul” - Antonello da Saliba, Francesco Raibolini - Donație Diana Kreuger, Dimenico Veneziano; “Întoarcerea Sfantului Gheorghe” - Bernardino Luini; “Peisaj venetian cu figuri” - Lazzaro di Jacopo Bastiani; “Miracolul Sf Nicolae din Bari” - Scoala Toscana; “Sfantul Augustin si copilul” - Luca Signorelli, si multe alte tablouri, dar si alte cateva sculpturi impartite in opt incaperi din ceea ce este Palatul Regal.


   Tabloul care mi-a atras cel mai mult atentia este “Buchet cu flori”, ulei pe lemn, Jan Brueghel cel Batran (Bruxelles, 1568 – Anvers, 1625). Tabloul infatiseaza un buchet imens de flori, de diferite dimensiuni, pictate fiind in momentul cel mai frumos al infloririi. Pozele tablourilor atasate articolului de astazi le puteti gasi la http://www.mnar.arts.ro/Arta-europeana. Celelalte poze, asa cum v-am obisnuit, sunt ale subsemnatei ;)



   Plimbandu-ma astfel prin incaperile palatului, am descoperit cu ochiul celui neavizat in domeniu si axandu-ma mai degraba pe subiectele tablourilor (spre deosebire de prietena mea al carei ochi este format in directia artistului – si pentru care voi fi si un soi de model la un moment dat :D ), ca cel mai mult m-au atras peisajele, natura statica si...cum altfel?, florile. Si ca o completare a acestor stari, am descoperit, cu mirare, ca la fel de mult mi-a placut sa admir...constructia palatului regal, marmura care imbraca maiestuos scarile si labradoritul pe care calcam parca asemeni unei printese. Am plecat de acolo cu regretul ca nu m-am putut bucura de o poza in capatul scarilor atat de impunatoare (ma si vedeam deja intr-o rochie lunga si neagra pregatindu-ma de bal), dar cu alte cateva idei pentru viitoarele mele sedinte de pozat natura si cu ce ne ofera ea mai frumos.






   Deschisu-mi apetitul fiind pentru astfel de evenimente, urmeaza pe lista locurilor de vizitat pentru sufletul meu: Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady, tot de prin Bucuresti adunate.





   Concluzia articolului de astazi: again, faceti ce va place si bucurati-va de fiecare moment care va face sufletul sa trasara de fericire!


   Voi pe unde v-ati mai plimbat in ultima vreme? :)

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...