joi, 4 septembrie 2014

Prietenii esentiale


   Pentru ca a trecut ceva vreme de cand am adus in discutie pareri si informatii interesante luate dintr-o carte citita, astazi am ales sa vin cu un soi de recenzie pentru cartea lui Tom Rath, “Prietenii esentiale” (Organizatia Gallup).
   Cartea este impartita in patru parti: “Prieteni in viata”, “Prieteni la serviciu”, “Promovand prietenii esentiale” si “Crearea de prietenii esentiale la serviciu”. Fiecare parte la randul ei cu capitolele aferente.
   Foarte interesante si de adus in discutie mi s-au parut cele opt roluri esentiale ale prieteniei si anume:

  1. Constructorul (Builder) – mare motivator, impingandu-te permanent spre linia de sosire, investeste continuu in dezvoltarea ta, dorind in mod sincer sa reusesti; generos cu timpul lui, te ajuta sa iti recunosti punctele forte, pentru a le putea folosi productiv. Este prietenul care te indruma sa realizezi tot mai mult, in fiecare zi.
  2. Suporterul (Champion) – sare in apararea ta si in a ideilor in care crezi, chiar si atunci cand nu esti prin preajma. Este prietenul care te lauda si asta conteaza foarte mult in viata ta. Prieten fidel cu care impartasesti o serie de lucruri in deplina confidenta. Iti va accepta ce spui, fara sa te judece, chiar si atunci cand altii nu sunt de acord. Mandru de tine, se bucura enorm pentru succesele tale si fericirea ta.
  3. Colaboratorul (Collaborator) – un prieten cu interese similare (baza multor prietenii majore), atat in plan personal, cat si profesional.
  4. Camaradul (Companion) – se gaseste intotdeauna alaturi de tine, indiferent de circumstante. Este una dintre primele persoane pe care le cauti atunci cand in viata ta are loc un eveniment important. Simte exact directia in care te indrepti (ganduri, actiuni, sentimente) inaintea ta. O prietenie care dureaza o viata.
  5. Mediatorul (Connector) – constructor de punti care te ajuta sa obtii ceea ce iti doresti. Prin intermediul lor mereu intalnesti lume noua, ceea ce iti permite sa iti extinzi reteaua de cunostinte, acces catre resurse multiple.
  6. Optimistul (Energizer) – este acel prieten tonic care intotdeauna te bine-dispune, avand un talent remarcabil de a face ceva care sa te invioreze. In preajma lui zambesti mai mult ca de obicei si sunt multe sanse sa izbucnesti in hohote de ras.Te relaxeaza, te distreaza si te scoate din monotonia si rutina zilnica.
  7. Mentorul (Mind opener) – iti extinde orizontul gandirii, incurajandu-te spre idei, oportunitati, oameni si culturi inedite. Gandeste inovator si te provoaca sa gandesti la fel. Iti largeste perspectiva asupra vietii, facandu-te o persoana mai buna.
  8. Ghidul (Navigator) – te sfatuieste si te mentine pe traiectoria optima. Te indruma si iti analizeaza toate datele problemei pana ajungi singur la raspunsul potrivit. Te ajuta sa vezi viitorul intr-o nota pozitiva, mentinandu-te in acelasi timp ancorat in realitate. Te ajuta sa iei o decizie si sa intelegi cine esti. 

   Cum de altfel extrem de bine punctat mi s-a parut si urmatorul aspect: “In afara faptului ca iti poti imbunatati sanatatea si satisfactiile vietii, exista acum unele studii care ne dezvaluie ca prietenii pot juca un rol similar in momentele de stres. In esenta, prietenii joaca rolul unui tampon in situatiile de cumpana ale vietii noastre, ceea ce ne imbunatateste functionarea aparatului cardiovascular si sporeste rezistenta generala a organismului nostru, diminuand impactul factorilor stresanti. Atunci cand are loc un eveniment tragic, prietenul cel mai bun devine locul de confort si de refugiu.”

   In urma unor indelungate studii si analize, s-a dovedit pana la urma si stiintific cat este de important pentru noi si pentru traiectoria vietii noastre sa avem prieteni apropiati, atat in mediul personal, cat si in cel profesional. In aceasta carte primim chiar indemnul de a ne face o scurta analiza a prietenilor prin prisma listei enumerate mai sus.Tocmai pentru a avea o imagine mai clara asupra acestor tipuri de relatii esentiale in viata noastra. Bun indemn...

   Pentru voi cine sunt “prietenii esentiali”? :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...