marți, 30 septembrie 2014

A pleca sau a ramane...



   Am asistat de multe ori la discutii cu privire la emigrarea intr-o alta tara. Stiti deja celebrele idei cu privire la cat de bine e la altii, cum se plimba cainii cu covrigii-n coada, cat e de rau si de urat la noi, cum altii pot si noi abia ne taram, cum reusesc unii sa mute muntii din loc intr-o zi, iar noi ne caznim sa ridicam o lespede intr-un secol. 

   Imi povestea la un moment dat o cunostinta tot ce a trait ea in tarile mult mai putin dezvoltate fata de Romanica noastra. Cum de altfel am avut ocazia si de a asculta pareri cu privire la tari mai bine asezate si organizate decat tara noastra. Fiecare poveste a avut plusuri si minusuri. Fiecare se raporta la trairile povestitorului si la felul cum alegea sa filtreze aceste trairi. In tarile acelea aflate sub Romania invatai sa apreciezi ca o cana de apa poate face toata diferenta din lume, ca in Romania totusi esti tratat cu o anumita demnitate si un respect pe care singur trebuie sa inveti sa ti-l castigi. De partea cealalta a baricadei, in tarile cu multe grade ale dezvoltarii peste Romania, incepeai sa simti, parca, cum e sa ai mai mult, sa ai aspiratii, parca vise care incep sa prinda contur intr-un timp relativ mai scurt decat in tarisoara noastra. 


   Si totusi... Cine stabileste unde ti-ar fi mai bine? Cata putere trebuie sa ai pentru a ajunge sa faci acest pas de a te muta intr-o alta tara? Ce analiza iti faci in ceea ce priveste acest demers? Si cand spun “analiza” me refer din multe puncte de vedere: cum esti ca om, o alta analiza din punct de vedere financiar, o alta a relatiilor pe care le lasi intr-un loc si care, in cele mai multe cazuri, se estompeaza cu timpul, o alta analiza din punct de vedere emotional. Ce anume lasi in urma si ce anume crezi ca vei gasi acolo? Cum crezi ca te va afecta un astfel de pas? Ai puterea de a vedea mai departe de primul paravan si sa vizualizezi o imagine de ansamblu? Oare daca facand acest pas, de fapt, pierzi mai mult decat crezi tu ca vei castiga initial? Si fiecare are dreptul sa inteleaga prin “castig” sau “pierdere” orice crede de cuviinta ;)


   Un lucru insa mie imi este foarte clar: intotdeauna cand vom avea astfel de ganduri cu privire la plecarea din locul nostru de bastina, intotdeauna vom avea senzatia ca ne rupem in doua. Si mai intotdeauna instinctul ne arata ce sa facem...ramane doar sa ne incredem in el...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...