luni, 28 noiembrie 2016

Angajat și/sau Antreprenor?




   Am avut ocazia să particip săptămana trecută la două evenimente de business foarte interesante. Unul cu accent pe antreprenoriat, celălalt cu accent pe angajator. Aud din ce în ce mai des păreri atat despre conceptul de antreprenoriat, dar și despre cei care aleg să fie în continuare angajați.

   Cei care sunt în “tabăra” angajaților de multe ori îi privesc cu admirație sau cu invidie (funcție de personalitatea fiecăruia) pe cei care se numesc antreprenori, cei din “tabăra” antreprenorilor realizează că a fi totuși angajat are anumite avantaje.

   Trăind într-o eră în care se pare că noua obișnuință este schimbarea, iar businessurile se schimbă cu o viteză amețitoare, avand la randul meu diferite experiențe profesionale, am ajuns să înțeleg că ce contează cu adevărat este ce învățăm din fiecare experiență trăită. Voi evidenția mai jos cateva aspecte pe care eu le-am sesizat de-a lungul timpului, raportandu-mă inclusiv la experiențele altora din care am încercat la randul meu să iau tot ce a fost mai bun.

Angajat

Antreprenor

+
-
+
-
Siguranța salariului
Libertatea de decizie
Libertatea de decizie
Siguranța salariului
Echipa
Echipa (clienții interni)
Echipa
Echipa (clienții externi)
Resursele angajatorului
Flexibilitatea
Flexibilitatea
Resursele antreprenorului
Programul de lucru stabil
Programul de lucru fix
Programul de lucru
Programul de lucru
Cultura organizațională
Cultura organizațională
Cultura organizațională
Cultura organizațională
 ...
 ...
 ...
 ...


   După cum ați sesizat probabil cam ce ar intra în categoria lucrurilor cu plus din perspectiva angajatului, aceleași ajung să fie percepute cu minus de către un antreprenor. Și invers. Ce vreau însă să evidențiez este următorul lucru: fie că suntem angajați, fie că suntem antreprenori, cel mai important este să ne cunoaștem pe noi înșine și pană într-un final să fim împăcați și linișitiți cu noi înșine.

   Toți oamenii visează la ideea de libertate și sunt mulți cei care renunță la un job în ideea că devenind antreprenori vor avea această libertate. Dar mulți ajung să fie mai “captivi” decat înainte. Pentru că libertatea nu înseamnă să te trezești la 12 după-amiaza în fiecare zi și să crezi că dacă ai dat două telefoane ți-au venit imediat clienții care îți vor umple conturile cu echivalentul salariului pe care l-ai fi caștigat în trei ani.

   Similar, sunt mulți cei care nu se regăsesc în echipa din care fac parte sau activitățile pe care le au de îndeplinit zilnic. Și se gandesc că dacă ajung în tabăra antreprenorilor iși vor alege oameni cu care să lucreze doar după chipul și asemănarea lor. Eh, și din nou vine șocul :D Întotdeauna vom da peste oameni cu care nu vom fi întotdeauna pe aceeași lungime de undă sau chiar și ca antreprenor ne va fi imposibil să fim atrași de toate activitățile menite să pună pe picioare un business. Sau cand te va suna un client care iți pare că are o zi mai proastă, te vei apuca să-i spui vrute și nevrute?

   Sau poate crezi că avand posibilitatea ca antreprenor să-ți faci programul după cum consideri este un mare avantaj. Ceea ce și este. Pană la un punct. Pentru că de la un punct încolo intervine disponibilitatea clienților sau a furnizorilor. Sau timingul cel mai potrivit cand poți genera valoare cu articolul pe care îl publici sau cu reclama pentru businessul aferent. Care s-ar putea să se suprapună fix cu momentul cand tu ai vrea să dormi. Got the picture?

   Acum luați vă rog toate exemplele de mai sus, date din perspectiva angajatului, amestecați-le o leacă și-apoi reașezați-le și din perspectiva antreprenorului. Veți sesiza probabil, așa cum spuneam mai sus, că indiferent de situație, fiecare are partea lui de griji, idei, acțiuni și așa mai departe. În general suntem tentați să vedem mai repede la ceilalți ce ne-am dori și pentru noi. Ce face însă diferența este acțiunea în sine și tot ce învățăm din toate acestea. Pentru că realitatea este că nu există o formulă corectă sau greșită pentru tot ce înseamnă acțiuni de viață. Există doar lecții. Și nu luate doar din cărți :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...