vineri, 31 octombrie 2014

Relatia angajat-angajator



   
   Am avut ocazia de-a lungul timpului sa iau parte la diferite discutii si dezbateri pe tema relatiei angajat-angajator, ce ofera unul si ce ofera celalalt, ce asteptari are angajatul, de pe o parte, ce asteptari, la randu-i, are si angajatorul. 

   Si am ajuns in punctul in care sa fac afirmatia ca oricand te poti afla si de-o parte si de alta a baricadei. Ca astazi poti fii doar angajat, dar maine poti lua calea antreprenoriatului si incet sa descoperi cum inveti sa ai alaturi anumiti oameni care stii ca intr-un fel sau altul depind de tine. Ca in oricare tabara te-ai afla, importanta este analiza pe care ti-o faci, ce este important pentru tine, ce faci in sensul atingerii obiectivelor tale, cat si ce investesti in tine.

   Intotdeauna vor exista doua tipuri de angajatori, asa cum vor exista si doua tipuri de angajati. Vom vedea angajatorii care stiu sa isi aprecieze angajatii, care au pentru ei o structura, un plan, o anume organizare a companiei, le respecta drepturile, atat cele aflate sub mantaua Codului Muncii, cat si cele de nivel psihologic. Dar vom vedea si angajatori pentru care angajatii sunt doar niste bucatele dintr-un joc de puzzle, pentru care componenta psihologica este aproape nesemnificativa, drepturile lor sunt date de gard.

   Si la fel de bine avem si cealalta tabara, a angajatilor, care se imparte tot in doua categorii. Angajatii constiinciosi, carora le place ceea ce fac, care sunt proactivi, implicati, care fac lucrurile sa mearga, care isi gasesc puterea de a face “dusul zilnic al motivatiei” aproape indiferent de context. Si avem de cealalta parte angajatii care merg pe principiul “noi ne facem ca muncim, voi va faceti ca ne platiti”. Sunt permanent nemultumiti, dar nu ar face nimic sa schimbe ceva. Se plang necontenit si vin cu frustrari in loc de solutii. 

   Asadar doua tabere luate cate doua. Una fara cealalta nu poate exista. Intrebarea se pune: ce facem concret pentru a ajunge sa avem o relatie echilibrata, in primul rand, cu noi insine? Indiferent in care tabara ne aflam.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Activităţile care ne ajută şi ne dezvoltă

Starting point    După ce am revăzut zilele acestea o prezentare TED extrem de cunoscută şi cu un mare impact pentru mine, mi...